Sök
Stäng denna sökruta.

Lycksele har blivit beviljade två nya yrkeshögskoleutbildningar!

Myndigheten för yrkeshögskolan har meddelat att Lycksele blivit beviljade studieorter yrkeshögskoleutbildningarna ”Bygglovshandläggare” och ”Fiskodlare – hållbart vattenbruk”.


Behövs en bredd
Utbildningen till Bygglovshandläggare är en direkt respons på den kompetenskartläggning som kommunalförbundet Akademi Norr genomfört i 29 kommuner i norra Sverige. Undersökningen visar på en akut brist på bygglovshandläggare, som är avgörande för att effektivt hantera och stödja en växande mängd byggprojekt och de planer som finns för samhällsutvecklingen i norra Sverige.
– I samband med att det händer så mycket i norra Sverige är en av de stora utmaningarna med bostadsbyggandet långa ledtider. Tid är pengar och vi behöver hitta effektiva processer. I det här är bygglovshandläggarna en mycket viktig del. Det är viktigt med erfarna handläggare, men det behövs också en bredd och det kan utbildningen bidra med, säger Evelina Åström, företagsrådgivare för branschfrågor på bransch- och arbetsgivarorganisation Byggföretagen.

Kan studera på din hemort
Bygglovshandläggarutbildningen, som initierats av Lernia och Akademi Norr, har premiär i höst och har beviljats tre starter under tre år med totalt 105 platser. Ytterligare ett plus är att den går att läsa på distans från din hemkommun. 

– Vi är glada att utbildningen kommer hit då den möjliggör för våra invånare i inlandet att stanna kvar, studera och jobba i inlandet istället för att behöva flytta, säger Malin Berg, chef på myndighetsenheten i Lycksele.

Ökat behov
Utbildningen till Fiskodlare – hållbart vattenbruk har också sin start i höst. Den anordnas av Hermods och är beviljad tre år i rad med 35 platser varje år, totalt 105 platser. Precis som Bygglovshandläggarutbildningen går den att läsa på distans. När det nu råder en större efterfrågan på kunniga medarbetare inom yrket har behovet av formell utbildning blivit extra viktig. Som fiskodlare kan du arbeta både med kassodlingar i vatten och landbaserade odlingar. Det finns fiskproduktion över hela landet men det är framförallt i de norra regionerna den största fiskodlingsproduktionen finns.

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie-policy.