Akademiska årets avslutning – Nu är årets stipendiater firade!

Idag hade vi Akademiska Årets avslutning på Campus Lycksele. Det är ett årligt återkommande lunchevent där nuvarande högskole/universitet/yh-studenter bjuds in tillsammans med politikerrepresentanter, representanter från arbetslivet och årets stipendiater.
Stipendiaterna tilldelades sina stipendier på 10 000kr vardera och fick möjlighet att presentera sina examensarbeten. Uppsatserna har valt ut på grund av att de bidragit med ny kunskap, fördjupad förståelse eller praktiska lösningar inom områden som är relevanta för kommunens utveckling.

”Jag hoppas även att Lyckseles studenter får upp ögonen för möjligheten att nyttja detta superfina campus vi fått. Jag blev ärligt talat häpen när jag klev in och såg dessa lokaler. Jag önskar att detta hade funnits på plats och jag vetat om det medan jag fortfarande studerade. Jag kan verkligen varmt rekommendera att åtminstone ge det en chans!”
Oj då! Hur gör vi nu?
Mathilda Persson var först ut att presentera sitt examensarbetet ””Oj då! Hur gör vi nu?” En kvalitativ intervjustudie om pedagogers uppfattningar kring AI och lärande inom teknikprogrammet på gymnasiet”
Författarna menar utifrån resultatet att chatbots till viss del kan presentera narrativa former, främja samarbetsformer, stödja interaktivitet, bedriva individanpassad undervisning,
ge elever feedback samt främja metakognition inom kontexten teknikprogrammet på
gymnasiet. Resultatet lyfter flera potentiella möjligheter med AI och chatbots inom
utbildningssammanhang men också svårigheter med att upptäcka, hantera och bedöma arbeten med AI-genererat innehåll.
”Jag är glad och tacksam över att studien har uppmärksammats och jag hoppas att den kan bidra med tankar och idéer om hur man kan använda chatbots och AI i ett lärande syfte och nyttja såväl kraften som belysa och reflektera över de risker som finns med ett användande.”
Problematisering kring en professions handlingsutrymme
Pontus Nygren presenterade sitt examensarbete med titeln ”Hur påverkas handlingsutrymmet i arbetet med långvarigt biståndsmottagande. En kvalitativ studie om hur socialsekreterare upplever att sitt handlingsutrymme påverkas”
Så här säger Pontus om sitt arbete:
”Den problematiken som lyfts i och med detta examensarbete går lite under radarn vilket gör det extra roligt att det faktiskt uppmärksammas. Det har långt ifrån skapat en lösning, men förhoppningen är att fler får upp ögonen för denna aspekt i och skapar en förståelse för arbetet med att hjälpa medborgare ut ur långvarigt biståndsmottagande. Jag är tacksam över möjligheten att fått skriva detta arbete utifrån att jag terminen efter examensarbetet även började jobba inom ekonomiskt bistånd och fick nytta av dessa förvärvade kunskaper när jag mötte hindren i praktiken.”
Aktivitetstavla i förskolan
Maria Olofsson har skrivit examensarbetet ”AKK i förskolan. Ett utvecklingsarbete om pedagogers implementering av bildstöd”
”Det jag tar med mig från mitt arbete är vikten av en gemensam samsyn i arbetslaget. Detta krävs för att få en struktur och kontinuitet i användningen av bildstöd och tydliggörande pedagogik vilket gynnar alla barn, speciellt barnen med behov av stöd.”
Maria har i en förskola tillsammans med arbetslaget på avdelningen gjort ett utvecklingsarbete med aktivitetstavla med bilder där barnen varje dag efter frukost får välja en av några utvalda aktiviteter från aktivitetstavlan. Detta har medfört att barngruppen per automatik delats upp i mindre grupper, barnen har aktiverats med andra än de vanligtvis väljer att leka med och miljön har blivit lugnare. Barnen har också fått större möjligheter till inflytande och ökat pedagogernas delaktighet i aktiviteterna. Man upptäckte också förbättringsområden under studien, exempelvis att det krävs samsyn och ett accepterat gemensamt arbetssätt.
Dialog kring hur viktigt det är för kommunen med högre utbildning och att fler tar chansen fördes under lunchen. Eventet ger också högskolestudenter i Lycksele en möjlighet att se kommunens nya Campus, om de ännu inte tagit chansen att nyttja Campuslokalerna. Examensarbetena har stipendiaterna gjort under 2024 när de fortfarande var studenter.
